Il Lustra

- sinds 1983 -

 

Geschiedenis

In de VAP van 1983 waren er drie meiden die er al snel achter kwamen dat geen enkel dispuut hun hart zou veroveren. Met nog tien andere meiden hebben zij de stoute schoenen aangetrokken en iets gedaan waar inmiddels meer dan 200 Il Lustra’s hen erg dankbaar voor zijn geweest: zij hebben op 18 oktober 1983 ons mooie dispuut Il Lustra opgericht!

In onze stamkroeg ‘In de Oude Marenpoort’ oftewel de MaPo heeft toen de allereerste vergadering plaatsgevonden. Hoewel er mannen zijn die er van overtuigd zijn dat ons dispuut Il Lustra heet omdat het bestaat uit ‘op lust belust zijnde’ vrouwen, heeft de naam Il Lustra toch een iets andere betekenis. Het oprichtingsjaar 1983 was het eerste lustrumjaar van Quintus, daarom is ervoor gekozen om ons dispuut te vernoemen naar een vrouwelijke variant van Lustrum, namelijk Il Lustra!

Tijdens deze eerste vergadering had een van de meiden een regenboogparaplu bij zich had, waardoor de regenboog ons symbool geworden is. Ieder jaar heeft daarom haar trui in een van de zes kleuren van de regenboog. Het dispuutslied dat nog steeds iedere donderdagavond door de borrelzaal klinkt stamt uit 1984, toen het aanstekelijke liedje van de Muppets in ieders hoofd bleef hangen. Manamana is de kreet van Il Lustra geworden, die gebruikt wordt wanneer er geproost wordt of als afsluiting van een speech. Toen Quintus in 1996 verhuisde van de Oude Singel naar het huidige pand aan de Boommarkt moesten de borrelplaatsen opnieuw verdeeld worden. Il Lustra zag haar kans schoon en heeft met een aardig staaltje zooi-werk haar plek op het podium op donderdag vastgesteld. Iedere donderdag komen nog steeds alle actieve Il Lustra’s bij elkaar, om bij te praten, te zingen, te zooien, te zuipen en het licht der sociëteit uit te stralen over heel Quintus!

Manamana!

 
IMG_3165.jpg

Lustrum

In 2018 hebben wij ons VIIe lustrum gevierd! Tijdens dit lustrum hebben wij onder ander een nacht met onze dates in een kasteel doorgebracht, twee weken van de natuur en cultuur in Guatamala en Belize genoten en nog veel meer.  

 

Dit jaar zullen wij ons mid-lustrum vieren, waar ons wederom een gala, prachtige reis en vele activiteiten te wachten staat!

In 2018 hebben wij ons VIIe lustrum gevierd! Tijdens dit lustrum hebben wij onder ander een nacht met onze dates in een kasteel doorgebracht, twee weken van de natuur en cultuur in Guatamala en Belize genoten en nog veel meer.  

 

Dit jaar vieren wij ons mid-lustrum, zo hebben wij afgelopen zomer een prachtige reis naar Kroatië gemaakt en staat er nog een geweldig gala op de planning!

 

Manifestatie

Illustra-boekenbal.png

 Zien wij jou daar?

Ieder jaar organiseren wij een manifestatie met het mannendispuut Da Vinci. Afgelopen jaren was dat het Boekenbal, een groot feest in de stijl van de roaring twenties. Het thema van onze manifestatie van komend jaar houden we nog even geheim, maar dat het een gaaf feest wordt staat vast!

 

Bestuur

Het Il Lustra-bestuur zorgt er ieder jaar weer voor dat alle zaken binnen het dispuut goed verlopen! Meiden uit verschillende jaren vervullen ieder jaar de vier functies binnen het bestuur. Zo kennen wij onze Praeses, de voorzitster van het dispuut. Daarnaast hebben een Assessor, zij zorgt voor het maken van foto’s, het beheren van de commissies binnen het dispuut en het onderhouden van het contact met de reünisten. De Quaestrix is de penningmeester van het dispuut en bemoeit zich met alle geldzaken. Als laatste hebben we een Ab Actis die notuleert tijdens de Algemene Leden Vergadering en een ‘manusje van alles is’.

Mocht je vragen hebben of contact willen opnemen met Il Lustra, mail dan naar: lddillustra@gmail.com.

Bestuur1.png